Siirrettävä ilma-vesilämpöpumppu hoitaa väliaikaisen lämmityksen Marvean kerrostalotyömaalla

Ilma-vesilämpöpumppuyksikkö ratkaisi kustannustehokkaasti kerrostalotyömaan väliaikaisen lämmitystarpeen. Vähäpäästöinen ratkaisu osoittautui rakennusliike Marvean käytössä myös helpoksi ja vaivattomaksi.

 

As. Oy Hämeenlinnan Keinusaaren kerrostalotyömaalla tarvittiin sisätyövaiheeseen väliaikainen lämmitysratkaisu ennen maalämmön kytkemistä. Marvean työmaapäällikkö Tommi Humala alkoi selvittää vaihtoehtoja keväällä 2022. Rentalin tuoteryhmävastaava Joel Nuurtila tarjosi ainoana markkinoilla uudeksi ratkaisuksi siirrettävää ilma-vesilämpöpumppuyksikköä lämmittimiin yhdistettynä.

Ilma-vesilämpöpumppu hyödyntää luonnollista energiaa ilman ja veden lämpötilojen välillä. Pumput on suunniteltu pohjoisiin olosuhteisiin, ja ne tuottavat tarvitun lämmön lähes päästöttömästi”, Nuurtila kertoo.

Marveassa tehtiin laskelmia siitä, millä kuusikerroksisen kerrostalon sisätyövaiheen lämmitys kannattaisi hoitaa. Sähkö karsiutui pois jo hintansa vuoksi. Käyttökelpoisia vaihtoehtoja oli tasan kaksi: öljy tai ilma-vesilämpöpumppu.

Laskelmissa – ja myöhemmin myös käytännössä – säästimme ilma-vesilämpöpumpun avulla sekä energiaa että kustannuksia. Ratkaisu osoittautui meille myös erittäin helpoksi, sillä Skanska Rental hoiti järjestelmän etävalvonnan ja ylläpidon kaikissa tilanteissa. Tässä ratkaisussa ei tarvinnut huolehtia öljyn oikea-aikaisesta tilaamisesta tai säiliön turvallisesta täyttämisestä”, Humala kertoo myönteisistä kokemuksista.

Siirrettävä ilma-vesilämpöpumppu toimii myös energiaremonteissa

Itse ilma-vesilämpöpumppu mahtuu pieneen tilaan, sillä kaksi pumppua sisältävä yksikkö on pari-kolme metriä suuntaansa ja painaa noin 3000 kiloa. Erityisen tyytyväinen Humala on ollut Skanska Rentalin asiantuntemukseen. Ennen asennusta Nuurtila kävi Humalan kanssa läpi rakennuksen tilat, suunnitteli laitteiston asennuksen ja mitoitti lämmittimien tehot sekä sijoituksen valmiiksi.

Sekä kustannusarvio että aikataulut pitivät paikkansa ja etäseuranta todensi säästöt. Myöhemmin tilasimme Skanska Rentalista toisen yksikön viereiselle kerrostalotyömaalle”, Humala kertoo tyytyväisenä.

Nuurtila kiittää Marvean väkeä esimerkillisestä työmaan tiivistämisestä, jolloin he saivat pumpun ja lämmittimien käytöstä maksimaalisen hyödyn. Laitteiston suosio kasvaa, ei ainoastaan kasvavien päästövaatimusten, taloudellisuuden ja helppokäyttöisyyden vuoksi, vaan myös yksikön monikäyttöisyyden vuoksi. Uudisrakentamisen ja erityisesti sisätyövaiheen lämmityksen lisäksi laitteisto soveltuu energiaremontteihin.

Ilma-vesilämpöpumpun avulla voidaan energiaremontissa ohittaa vanha järjestelmä, jolloin asukkaat saavat edelleen lämmintä vettä ja lämpöä, vaikka vanhaa järjestelmää poistetaan”, Nuurtila kertoo ilma-vesilämpöpumpun monikäyttöisyydestä.

Lue lisää siirrettävästä ilma-vesilämpöpumppuyksiköstä

 

Lisätietoja:

Joel Nuurtila, Olosuhdehallinnan tuoteryhmävastaava | joel.nuurtila@skanska.fi | 0400 757 257